10.07.2012

 Szafy i szuflady w kuchni

Kuchnia to miejsce przechowywania mnówstwa rzeczy, począwszy od żywności, przez sztućce, talerze i pojemniki, a skończywszy na małym i dużym sprzęcie AGD, nieraz używanym zaledwie kilka razy do roku. Na szczęście producenci wyszli wszystkim wymagającym na przeciw, oferując coraz to lepsze i funkcjonalniejsze rozwiązania szaf i szuflad do naszych kuchni. Możemy zapomnieć o nagromadzonych sprzętach i opakowaniach na blatach i skupić się jedynie na dobrym rozplanowaniu szuflad. 

 

Szuflady na sztućce, małe pojemniki i inne akcesoria

Szuflady na sztućce znajdują się najczęściej zaraz pod blatem, by najwygodniej było nam po nie sięgnąć. Pojemniki z żywnością znajdą się tuż pod nimi, kierując się zasadą, że im cięższe i większe przedmioty, tym niżej zostaną umieszczone. Dzięki zastosowaniu systemu przegródek, wszystkie akcesoria kuchenne mają wyznaczone miejsce, i w codzinennym pośpiechu w kuchni łatwo nam je odnaleźć.






Szuflady na garnki, talerze i cięższe sprzęty

Tradycyjne szafy kuchenne coraz częściej zostają zastąpione szufladami. Powód jest jeden, bardzo prosty, z szuflady dużo łatwiej wyciągnąć za równo małe jak i duże akcesoria. Oczywiście szuflady na garnki czy talerze muszą być zdecydowanie wyższe niż te na sztućce i powinny mieć około 30cm wysokości. Producenci prześcigują się w tworzeniu systemu przegród, który ułatwi przechowywanie i zapewni porządek w szufladach. Jeżeli w szufladach chcemy umieścić cięższy sprzęt należy pamiętać o solidnych prowadnicach, nie chcemy aby szuflada podczas wysuwania chwiała się na boki. Bardzo ważnym elementem przy wszystkich rodzajach szuflad jest system samodomykania z amortyzacją. 






Magic corner, Le Mans, Space corner i inne, czyli szafki narożne

Przyjęło się, że szafki narożne to te najbardziej kłopotliwe. Nic bardziej mylnego. Obrotowy lub uchylny system szuflad pozwoli nam na maksymalne wykorzystanie przestrzeni narożnej. Producenci oferują kilka rozwiązań szaf narożnych, ze względu na rodzaj  przedmiotów przechowywanych w tych szafach, ich wielkość, dostępność miejsca a także nasze preferencje. 

 
 Karuzela to system najczęściej dwóch okrągłych półek zamocowanych na pionowym stelażu, które obracają się wokół niego. Obracając półkę zyskujemy bezpośredni dostęp do przedmiotów umieszczonych z tyłu. 


 Le Mans- system umożliwiający całkowite wysunięcie półek przed fronty szafek. Są one podparte w dwóch miejscach, dzięki czemu potrafią utrzymać nawet do 20 kilogramów ciężkości. 

Magic corner- dzięki odpowiedniemu systemowi prowadnic dwa zestawy półek całkowicie wysuwają się na zewnątrz, jeden po drugim. 



 Space corner - szuflady narożne. Idealne do przechowywanie garnków, produktów spożywczych jak i sztućcy. 


Szuflady na kosze do segregacji i środki czyszczące

W naszych polskich kuchniach, kosze zawsze ukryte są pod zlewem. Teraz możemy sprawić, że będą się ładniej prezentowały i łatwiej będzie z nich korzystać. Projektanci stowrzyli bowiem dla nas specjalne wysuwane szuflady z regulowanymi półkami i przegrodami na różnego rodzaju odpady. 






Szuflady na warzywa

Bardzo często w kuchni przechowywane są również warzywa i owoce, w niewielkiej ilości, tak aby zawsze były pod ręką. Możemy w tym celu wykorzystać wysuwane kosze szufladowe i umieścić w nich pudełka z żywnością. 




Inne 

Przy doborze szafek i szuflad w kuchni powinniśmy się kierować własnymi preferencjami i nawykami, i zdecydować się na rodzaj zabudowy odpowiedni do przedmiotów, jakie będziemy w nich przechowywać. Oprócz tradycyjnych sztućcy, garnków, talerzy czy filiżanek w kuchni powinno znaleźć się również miejsce na obrusy, ścierki czy przyprawy.




 

















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz